Sound of freedom

Prinsens Musikkorps professionalisme og flotte fremførelse gør både dem, Flyvevåbnet og Kaj Birksteds eftermæle ære.

Chef for Flyverstaben
Generalmajor Anders Rex

I Danmark har vi en stolt marchtradition. Siden midten af 1800-tallet har alle danske monarker haft deres egen march, ligesom også en stor del af den øvrige kongelige familie har fået personlige marcher. Også alle vore værn har marcher, som bruges ved festlige lejligheder.

Et af kendetegnene ved marchtraditionen er en praksis med at lægge forskellige beskeder om den sammenhæng musikken er skrevet til, ind i selve musikken. I denne samling af helt enestående flyvermarcher har komponisterne lagt små signaler og citater ind, som er kendetegnende for lige præcis deres værn og deres land.

Første march på cd’en er den til lejligheden komponerede Kaj Birksteds March, hvor komponist David M.A.P. Palmgren har lagt lidt motorstøj og «Hardangerfele» ind som symbol på danske Kaj Birksteds tilhørsforhold til flyvevåbnet og Norge. Birksted var en dansk jagerpilot født i 1915 i København. Han gjorde under 2. verdenskrig tjeneste i RAF med slutrang som wing commander og oberstløjtnant i de frie norske flystyrker. En folkehelt, der fortjener sin egen march, komponeret specielt til denne cd-udgivelse af Den Kgl. Danske Livgardes faste dirigent David M.A.P. Palmquist.

Kaj Birksted er begravet på Kragerø, Telemarken, Norge og den norske kong Haakon VII skulle, under et besøg i Danmark efter 2. verdenskrig, have udtalt: Behold I bare Tordenskjold, hvis vi må få Kaj Birksted! Det danske Flyvevåbens marcher er selvfølgelig også repræsenteret ved hhv Flyvevåbnets Honnørmarch og Flyvevåbnets Festmarch. Den 1. oktober 2000 kunne Flyvevåbnet fejre sit 50 års jubilæum. Som en af juilæumsårets aktiviteter var der udskrevet en konkurrence om en honnørmarch til Flyvevåbnet. Hans Kongelige Højhed Prins Henrik var formand for bedømmelseskomiteen, som valgte at præmiere både en honnørmarch og en festmarch til Flyvevåbnet.

Hos vore naboer i Sverige har man også stolte marchtraditioner og Svensk Flyvermarch, der også går under navnet Flyvevåbnets Defileringsmarch, er en af de mere kendte marcher. Også Per Aspera Ad Astra hører til blandt de mest spillede svenske marcher. Komponist Ernst Urbach er i øvrigt også manden bag Den Svenske Marines officielle march: ”Regina-Marsch”.

Bag pseudonymet Kenneth Alford gemmer sig Major Fredrick Joseph Ricketts, der igennem sin lange militære karriere især blev berømt som Storbritaniens march-konge. Som musikdirigent ved Marinen arbejdede han også som komponist, og han har skrevet 18 marcher, som stadig spilles. I 1923 således Cavalry Of The Clouds som en hyldest til det daværende RAF.

Royal Air Force March Past er Royal Air Forces (RAF) officielle march. Marchen kan spilles både som en langsom og som en hurtig march og har været brugt på begge måder, når The Queen’s Colour Squadron sammen med RAF Central Band udfører deres offentlige opgaver, bl.a. vagtskiftet på Buckingham Palace.

Også i Holland og Italien har man flotte marcher til Flyvevåbnet og de er her repræsenteret ved March of the Royal Netherlands Air Force og March Of The Italian Airforce. En nok mere kendt europæisk march er Under The Double Eagle en simpel march som fik premiere helt tilbage i ca. 1880. Det er et af de få af Joseph Wagners knap 400 værker, der blev udgivet i USA. Idag er marchen stadig at finde i de fleste brass band biblioteker og den bruges ofte som cirkusmarch. I Wien er den stadig brugt som den officielle regimentsmarch for 1. Østrigske Artilleriregiment. Titlen refererer til den dobbelte ørn – rigsvåben for dobbeltmonarkiet Østrig-Ungarn, og ikke, som det ofte misforstås, et ikon for amerikansk patriotisme.

Et par amerikanske marcher er der også blevet plads til, nemlig Glider Pilots Reunion March af Floyd Werle og US Air Force March. I 1937 blev der udskrevet en konkurrence om at komponere en sang til US Air Corps, og behovet blev beskrevet som «en sang af simpel harmonisk struktur», «indenfor rammerne af utrænet stemme» og den skulle være i «march tempo af militært mønster». Der kom mere end 700 forslag, som alle blev afvist indtil 2 dage før deadline, hvor Robert Crawford indleverede sit bidrag, der blev en enstemmig vinder. Sangen med titlen «Off We Go Into The Wild Blue Yonder» blev til US Air Force March og den både synges og spilles stadig. Der findes selvfølgelig også marcher om fly men uden tilknytning til flyvevåbnet og en sådan er 633 Squadron. Den er titelmelodien til den britiske film fra 1964 med samme navn. Filmen skildrer en fiktiv britisk eskadrille under 2. verdenskrig, og er baseret på en roman af Frederick E. Smith. Romanen udkom i 1956 og forfatteren tegnede sig selv for flere virkelige Royal Air Force-operationer. Marchen er frisk og sjov og giver en fin musikalsk beskrivelse af en flyvetur fra take-off og motorstøj til stille svæven i luften.

Prinsens musikkorps

PRINSENS

Prinsens Musikkorps er et af Forsvarets tre professionelle musikkorps. Orkestret har til huse på Skive Kaserne og repræsenterer Forsvaret ved en lang række begivenheder.

PRESSE

Mangler du et foto af Prinsens Musikkorps eller anden information så klik her.

KONTAKT

Sdr. Boulevard 15
7800 Skive
Tlf.: +45 2272 5517
OSW-PMUK-001@mil.dk