7. september 2010 - Finske dirigenter på besøg hos Prinsens Musikkorps

- Finnerne har forstået, hvor vigtigt det er, at man som nation har dybe rødder plantet i en stærk, kulturel selvforståelse, fortæller Peter Ettrup Larsen og fortsætter:

 

- I Finland er man således gået den stik modsatte vej af Danmark indenfor f.eks. et område som militærmusikken. Selvom Finland og Danmark har næsten samme befolkningsstørrelse, har man i Finland næsten fire gange så mange militærorkestre som i Danmark. I stedet for at nedlægge militærorkestre har man i Finland, i samarbejde med Sibelius Akademiet, udviklet en decideret militærdirigentuddannelse. Tanken er, at man ved at uddanne ledere på højeste musikalske niveau får styrket militærmusikken såvel kunstnerisk som kreativt og derved i løbet af en årrække får løftet det kunstneriske niveau og dermed også styrket den nationale selvforståelse. Hvis en finne således ønsker en karriere som militærdirigent, og hvis vedkommende består optagelsesprøven til Sibelius Akademiet, vil forsvaret efterfølgende betale hele uddannelsen. Fem år senere vil den nyuddannede kandidat så ikke alene være sikret et job i et ellers vanskeligt marked, vedkommende vil også være såvel fagligt som kunstnerisk klædt på til at løfte det kulturelle niveau rundt om i de mange, finske militærorkestre. Alt sammen for at styrke den nationale selvforståelse og grundfæste det kulturelle rodnet, der holder nationen sammen.

 

Som et led i uddannelsen besøger dirigenterne, sammen med Peter Ettrup Larsen,  Prinsens Musikkorps for at se, hvordan et moderne dansk musikkors fungerer, og besøget er kommet i stand grundet internationalt og nytænkende musikalsk udsyn fra såvel den øverste finske militærmusikalske ledelse som Sibelius Akademiet og Prinsens Musikkorps. Derfor er den øverste finske General for den finske dirigentuddannelse, Elias Seppälä, også med på turen til Danmark. Han ankommer til Skive torsdag for at tage del i de sidste prøver og den afsluttende koncert i Musiksalen i Viborg fredag.

 

For udover udvekslinger af ideer og erfaringer er det nemlig meningen, at de finske dirigenter hele ugen skal arbejde med Prinsens Musikkorps og indstudere nye værker med orkestret. Værker, som kan høres ved præsentations- koncerten i Musiksalen i Viborg fredag den 10. september klokken 16.00.

 

- Vi glæder os rigtig meget til at få besøg af de finske dirigenter, fortæller orkesterchef, Henrik Thorngaard og fortsætter:

 

- Det er altid spændende at få ny musikalsk inspiration, og i dette tilfælde kan vi så oven i købet få et indblik i, hvordan finnerne har organiseret deres militære dirigentuddannelse. Noget, vi forhåbentlig kan lære noget af, og forhåbentlig kan vi på sigt få etableret noget lignende i Danmark.

Der er mulighed for at høre Prinsens Musikkorps under ledelse af dirigenterne Jarkko Aaltonen, Tero Haikala, Heikki Elo, Tomi Väisänen, Matti Laiho og Anna-Leena Lumme i

 

Viborg Musiksal fredag den 10. september kl. 16.00

 

Der er gratis adgang til koncerten.

 


« Tilbage